21 jul 2011

La Citadelle

Avui hem anat d’excursió a la Citadelle La Ferrière que esta a 3 hores caminant de Dondon. Hem sortit a les 5 del matí amb un grupet de gent de Dondon (uns cosins Rosie i Georgette amb uns nois familiars seus).

La pujada ha estat durilla perquè els camins eren totalment de cabres, amb moltissimes pedres per tot el camí. Tot i així hem arribat bé a dalt, un guia ens esperava per ensenyar-nos la ciutadella i hem seguint pujant per un camí empedrat.

El senyor que va fer aquesta fortalesa va ser el rei Henry Christophe, un home de guerra que va lluitar per la independència d’Haití. Al 1806 quan Haití es va dividir en dos parts ell va ser el rei del nord. Allà va construir el seu palau en 6 anys i desprès va construir també amb esclaus la ciutadella, que esta inacabada per la seva mort. Al 1820 li va donar un yuyu i es va quedar paraplègic , i es va suïcidar al seu palau. El mateix dia del seu suïcidi el general en cap dels seus soldats el va enterrar secretament a la Citadelle i encara no es coneix on esta el seu cos.

La Citadelle mai va funcionar i els seus canons mai van llençar cap bala al enemic, però si als arquitectes que marxaven en vaixell de tornada a França.

Al 1842 el terratrèmol més fort del nord de l’illa va causar danys a la Citadelle, casi 150 anys més tard la Unesco va restaurar-la com a patrimoni de la humanitat.

Us deixem unes quantes fotos de l’excursió i d’aquesta supermole.

Aujourd’hui nous avons été à La Citadelle La Ferrière qui est à 3 heures de marche de Dondon. Nous étions sortis de très tôt ce matin avec un groupe de gens de Dondon (des cousins de Rosie et Georgette et des jeunes de leur famille).

La montée a été un peu dure parce que les chemins étaient des chemins de chèvres, avec beaucoup de pierres. Toutefois, nous arrivions assez bien et un guide nous attendait pour nous montrer La Citadelle.

La Citadelle a été construite par le Roi Henry Christophe, un homme de guerre qui avait participé dans la lutte pour l’indépendance. En 1806, quand Haïti fut divisée en deux, il fut le roi du nord. Là il fit construire son palais en 6 ans et après il fit construire aussi avec des esclaves La Citadelle, qui reste inachevée a cause de sa mort. En 1820, il restât paralysé et il se suicidât trois mois plus tard. Le général en tête de son armée le fit enterrer secrètement dans la Citadelle et personne ne sait où il est enterré.

La Citadelle n’a jamais fonctionné comme une arme de guerre et ses canons n’ont jamais lancé un boulet sauf celui lancé aux architectes qui avaient construits le fort.

En 1842, le tremblement de terre le plus fort de l´histoire au nord de l’île fut des dégâts a La Citadelle, et presque 50 ans après, l’Unesco a fait une restauration comme patrimoine de l’humanité.

On vous laisse avec quelques photos de l’excursion.










1 comentario:

Pabby dijo...

se me hace tan rato que tu seas la blaquita negri... jejejeje!! cuidaroosss!!! y cuidado con los cochinos, a ver si os pegan un bocaoo!!! jejejejej...besotess!!!